Блог
Вторник, 19 Юли 2016 20:21

Това, което трябва да знаете за възглавницата за сън

Написана от 

Удобната възглавницата трябва да бъде умерено еластична, хипоалергенна и да поема "въздух". За да спите добре, имайте предвид характеристиките на материалите и научете инструкциите за грижи по матраци:

Качеството на съня зависи не само от пълнежа и еластичната възглавница, но също така и върху тъканта на спално бельо.

Актуални материи от памук и микрофибър трябва да са меки, но достатъчно, че да допринасят за по-комфортен допир.

Как да изберем

Хипоалергенни органичители и пълнители - пух, пера, вълна - са приятни на пипане, но могат да предизвикат алергични реакции. Такива материали са също отлични за дом, но могат да съдържат акари, които да създават алерген. Ако съществува риск от развитие на алергии, по-добре е да спрете избора на синтетични пълнители. Но ако рискът е заложен и страстта, както искате е да се поглезите с пухена възглавница, обърнете внимание на случая - добри производители използвани материали.

Възглавницата трябва да е почти предмет на лична хигиена, което означава, редовна поддръжка. Преди да си купите възглавница, обърнете внимание на препоръките за почистване, включени в продукта. Ако не искате да отидете на химическото чистене на всеки два месеца, изберете една възглавница, която може да се мие: синтетични или смесени пълнители, бамбукови влакна. Възглавниците с естествени пълнежи - вълна, пера и пух - не се препоръчва да се мият. Винаги избирайте подходящо спално бельо.

Еластичност - твърде меки, пухкави възглавници не са много полезни за врата. С цел да се осигури удобна опора на главата по време на сън, възглавницата трябва да бъде повече или по-малко еластична. Също така е показател за неговата издръжливост. Пълнителите на пух микровлакна бамбукови влакна осигуряват добра еластичност. Най-твърдите - ортопедични възглавници, изработени от естествен или синтетичен латекс. Примери за ортопедични възглавници и топери.

Как да се грижим с почистване. За да унищожите микробите и мръсотията, за да се оттеглите на всеки 2-3 месеца са необходими, профилактики на химическо чистене. За хората с прекомерно изпотяване се препоръчва да се прави това по-често. Не забравяйте да почистите възглавница след заболявания.

Добре е да предвидите непромокаем протектор. Такъв ще предпази леглото и матрака от намокряне и бързо зацапване. Поддържайте добра проверимост в помещенията. Това ще е полезно "да се пълни с кислород“ всеки ден преди лягане.

Без значение как се грижите за възглавницата си, рано или късно ще трябва да се намери заместник. Средната възглавница на живот е между 2-4 години, в зависимост от качеството на пълнител. Най-бързият начин да стане безполезна една възглавница, изработена от вълна - една година и пълнителят й може да бъде смачкан. Тогава възглавницата губи еластичност. Най-дългата продължителност на живот, която се дава в средните 5-7 години. Съществуват данни и за рекордьор-столетници на възглавница от каучук и латекс, които служат до 10 години.

 

 

Допълнително