Блог
Понеделник, 30 Май 2016 13:15

Какво трябва да знаем, когато се нуждаем от товарен превоз

Написана от 

Какво е това извънгабаритни (нестандартни) товари и товари извън габарит. Става дума за всяко обемисто нещо, което трябва да се извозва с камион или тежки предмети, които поради своето тегло, размер или специфични характеристики, не могат да бъдат транспортирани в затворено превозно средство, нито в затворен контейнер. Редът на представяне на транспорт и извънгабаритни товари, се определя от специални наредби и цената се изчислява на база специални цени. Най-често става дума за по-големи от стандартните тарифи за превоз на стоки по 15 на сто или повече.

Тежък товар – това е товарно пространство, както е в опаковката, и без чието тегло достига над 80 тона.

Превоз на извънгабаритни товари – това е една много специфична и много популярна услуга, която изисква не само професионална намеса от страна на човек, но и творчески подход. Тази дейност се извършва предимно по магистралите, защото е многоизмерна и тежка, а в много от случаите става дума за голям товар превозван по вода, въздух или железопътен транспорт. Тя може да бъде нестандартна или обемиста под формата на стоки като яхти, багери, парни котли, турбини и други, всяка от които има специална форма, тегло и размер и изисква индивидуален изчисление.

Всички транспортни фирми имат своя собствена специализирана техника за превоз на извънгабаритни товари. Някои използват в ниски товарни машини за транспортиране на големи натоварвания; други - телескопични ремаркета за превоз на извънгабаритни товари, а други - специално оборудване за превоз.

Ако транспортирането включва участие на няколко вида транспорт, то наличието на определен тип технология в различни фирми, ще бъде в състояние за избор на оптималния вариант на транспортиране.

Превоз на извънгабаритни товари се извършва дори между съседни населени места и винаги включва проектиране на снимачната площадка на разрешителни от различни органи. Разрешение за транзит на извънгабаритни товари на територията на няколко държави, във всяка страна трябва да бъдат получени поотделно. В допълнение, извънгабаритните решения включват редица задачи, които са свързани с подробно описание и за безопасността на извънгабаритни товари, товарене и разтоварване на работа.

За всеки вид транспорт са разработени наредби за трафик. Като правило, всеки превоз на извънгабаритни товари представлява еднократно извършване на услугата.

Вторият най-популярният метод за транспортиране на извънгабаритни товари е железопътната платформа. Този вид транспорт на извънгабаритни товари е различен, защото не изисква внимателно предварително планиране на маршрута, както и печеливша позиция по-ниска цена и по-високи условия на превоз.

Допълнително