Блог
Сряда, 01 Юли 2015 16:09

Климатизация и херметизация на системи в съвременните самолети

Написана от 

 

За всеки модерен самолети е характерно, че да може да лети на голяма надморска височина, трябва да бъде оборудван с добра климатизация и херметизация. Такава предоставя удобни среда за своите пътници. Човешкото тяло не е в състояние да издържат на въздействието на атмосфера с ниско атмосферно налягане, което прави A /C и херметизацията на системата жизненоважен компонент на модерното летене.

 

 

Съществуват известни минимални изисквания за херметизация при всички модерни самолети. Такива трябва да бъдат изпълнени в климатична инсталация, преди въздухоплавателния процес.

Климатичната система на Airbus A 320

Системите на въздухоплавателното средство A / C, са повече или по-малко подобни на всички съвременни самолети. Въпреки това, следното обяснение за системата е специфично за 320  Airbus. Системата е фундаментална и се състои от климатик, управляващ вентил и поредица от потоци с клапан, опаковка и контролери, както и смесител.

Тези компоненти осигуряват климатизирани, стъпка по стъпка в процеса:

Първо, външният въздух навлиза в двигателя на самолета.

На следващо място, компресорите в двигателя компресират тази ниска плътност на въздуха.

Горещия сгъстен въздух от компресора (отвежда въздуха), след това се транспортира, чрез канали на пакетите с A / C.

Преди да се отчетат климатичните единици, за отвеждане на въздуха преминава през клапана, който регулира пакетния поток, който регулира потока на въздуха. Такъв влиза в пакетите за кондициониране.

В рамките на A / C блок, съществуват топлообменници. Такива са инсталирани, за да могат доставките на външния въздух чрез входящ пакет да излизат през изходната тръба.

Студените въздушни изходи от инсталационният пакет се смесва с топъл въздух. По този начин се постига желаната температура на въздуха чрез регулиране на количеството на топлия въздух. Последният се смесва със студен външен въздух, излизащ от опаковките чрез бай-пас клапан.

След това регулирането на климатичната система се подава в смесител, който превозва въздуха по-нататък в кабината и кокпита. Подобна верига може да се направи дори с употребяван климатик.

Всичките бай-пас клапани се контролират в най-външната повърхност на опаковката. Дайкинът има ясно изразени вход и изходящ канал, които се управляват от и свързан контролер, находящ се върху самата опаковка.

 

Допълнително